PECHOORZAAK #1 IN 2019

Vervuilde dieseltank

Een vervuilde dieseltank was in 2019 de oorzaak van meer dan de helft van de pechgevallen op het water.

Hoe weet ik of de tank is vervuild?

Een vervuilde tank is merkbaar wanneer de motor onregelmatiger gaat lopen of zelfs geregeld uitvalt. Aan de dieselfilter is vaak al te zien dat de diesel is vervuild, maar dat hoeft niet. 

Wat kun je (zelf) doen?

Het wisselen van de filter kan je zelf doen, maar is slechts van tijdelijk aard. Een beetje golfslag en het bezinksel in de tank gaat weer “rondzweven” en wordt opnieuw in het brandstofsysteem aangezogen. Als vervuiling eenmaal in de dieseltank zit, kan je eigenlijk weinig meer doen dan de tank (laten) reinigen. 

Wat heb je nodig?

Zorg dat je altijd een reserve filter aan boord hebt liggen. Dan kan je in ieder geval weer even vooruit. Kom je er niet uit, kan je ons natuurlijk bellen. Maar als je een filter aan boord hebt liggen, kan onze monteur je veel sneller helpen. 

Waar moet je opletten?

Het verwisselen van een brandstoffilter is meestal geen moeilijke klus. Soms dient daarna ook het brandstofsysteem weer ontlucht te worden. 

Is het te voorkomen?

A) Voorkom vocht in de tank. Controleer regelmatig bijvoorbeeld de afdichtrubbers van de vuldop op het dek. Vaak sijpelt hier water naar binnen.

B) Zorg voor een geregelde verversing van de diesel. Gooi geen tank van 600 liter vol terwijl u per jaar maar 100 liter verbruikt. Verouderde diesel zet biovet af op tankbodem en wanden. Dit noemen we ook wel vergomming (zie hier ook het dilemma ontstaan om de tank wel/niet af te vullen voor de winter).

C) Gebruik het juiste additief. Er zijn meerder additieven op de markt tegen dieselbacterie. Gebruik het liefst de echte biocides zoals: Grotamar en Bardahl DAB (klik hier om direct te bestellen).Deze hebben met name preventieve werking. 

Advies

Naast bovenstaande maatregelen hoort het periodiek schoonmaken van de dieseltank tegenwoordig bij het reguliere onderhoud van uw vaartuig. Om problemen te voorkomen is het raadzaam om het preventief reinigen van de tank eens in de 3 a 4 jaar bij het reguliere onderhoud mee te nemen. 

Het reinigen van de dieseltank kan via één van de partners van Botenwacht. Elke boot is verschillend en heeft een andere tank. Klik daarom hier voor de tarieven en een offerte op maat.

Lees ook eens

Rotte eierenlucht?

Rotte eierenlucht aan boord? GA NAAR BUITEN! Ruik je ineens een rotte eierenlucht in of om je boot? Ga dan DIRECT naar buiten en neem

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.