Voorbereidingen bij harde storm

Voorbereidingen rondom je boot bij een harde storm

Een harde storm kan soms van het ene op het andere moment op komen zetten. In andere gevallen heb je meer tijd om je goed voor te bereiden op een flinke storm en ligt je boot in de haven. Uiteraard is het altijd belangrijk om veiligheid op de eerste plaats te zetten. Wij geven je een aantal handige tips om de juiste voorbereidingen in en rondom je boot te treffen bij een harde storm.

Zorg eerst voor veiligheid

Krijg je ineens met een flinke storm te maken terwijl je je nog op open water bevindt met je boot? Dan is het eerst belangrijk om een veilige plaats te vinden om aan te leggen. Zoals gezegd gaat veiligheid voor alles, dus als je de mogelijkheid hebt om aan wal te komen, doe dit dan. Is deze mogelijkheid er niet (meer) en bevind je je op een open boot? Trek dan een reddingsvest aan. Als het echt niet anders kan dan om op het water te blijven tijdens de storm, verwijder dan nog zo veel mogelijk losse zaken en probeer alles zo goed mogelijk af te schermen, nádat je een reddingsvest hebt aangetrokken. In dit blog lees je nog meer praktische tips rondom onweer / storm als je op het water zit.

Je boot goed voorbereiden op de storm

Lukt het je wel om op tijd de kant of haven te bereiken en kun je aanleggen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je boot goed voor te bereiden op de storm. Op de eerste plaats leg je de lijnen goed vast, maar niet te strak. De boot moet kunnen meebewegen met de golven. Vervolgens verwijder je alle losse zaken van de boot. Alles wat los zit kan door de storm het water in worden geblazen of kan bij een flinke windvlaag schade aan je boot veroorzaken. Haal dus zo veel mogelijk losse delen en objecten weg.

Haal de buiskap neer, zodat de wind ook hier geen vat op kan hebben. In het beste geval zorg je ervoor dat de boot met de kop in de wind ligt, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. Uiteraard is het belangrijk om alles goed af te sluiten, inclusief de ventilatieopeningen. Nu is het wachten tot de storm voorbij is. Als het mogelijk is, verlaat dan de boot tijdens de storm. Het is altijd veiliger om binnen te zitten dan op je boot te blijven. Is er een mogelijkheid om ergens binnen te schuilen voor de storm, doe dit dan.

Controleer je boot na de storm

Wanneer de storm eenmaal is gaan liggen, dan is het belangrijk om de boot goed te controleren. Zitten alle lijnen nog goed vast en ligt de boot nog op zijn plek? Is alles in goede staat gebleven of is er toch schade ontstaan? Wanneer je te maken hebt met schade, dan is het natuurlijk belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Zo voorkom je dat de schade de kans krijgt om verder te ontwikkelen, wat uiteindelijk altijd tot hogere reparatie- of vervangingskosten leidt.

Wat als je niet meer verder kunt varen?

Helaas gebeurt het dat een storm schade veroorzaakt. De motor kan bijvoorbeeld niet meer aangaan. En dan? Als lid van Botenwacht Nederland kun je dan natuurlijk altijd rekenen op snelle hulp van één van onze monteurs. Die komen graag bij je langs om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen. Heb jij nog geen lidmaatschap bij Botenwacht Nederland, dé Wegenwacht op het water? Sluit deze dan voordelig af voor een heel vaarseizoen. Wil je eerst meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag.

Lees ook eens

Vlag etiquette

Vlaggen waren en zijn van grote betekenis voor de scheepvaart. Met vlaggen konden de schepen, voor het radiotijdperk, met elkaar communiceren en bekend maken onder

Lees meer

Vervangen dieselfilter

Vervangen van het dieselfilter:Handig stappenplan! Als bootbezitter weet je dat het onderhouden van je boot essentieel is voor probleemloze vaartochten. Een van de aandachtspunten is

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.