Onweer op het water

Onweer en met de boot op water: dit moet je (niet) doen!

Verreweg de meeste mensen die een dagje het water op willen controleren eerst de weerberichten. Dit is natuurlijk heel verstandig. Zie je dat er later op de dag flinke buien aan komen? Dan is het wellicht verstandig om iets anders te gaan doen, of ruim op tijd terug naar de haven te gaan. Helaas biedt het weerbericht geen garanties. Buien kunnen op ieder moment ontstaan, waardoor je ook onverwachts met een stevige onweersbui te maken kunt krijgen wanneer je op het water bent met de boot. Wat doe je dan? Daar vertellen wij je graag meer over.

Kies voor de meest veilige oplossing

Veiligheid gaat voor alles wanneer het gaat om onweer. We weten allemaal dat bliksem risico’s met zich meebrengt, zeker als je op het water zit. Krijg je met een onweersbui te maken wanneer je met de boot op het water bent? Het eerste wat je dan doet is checken of je binnen korte tijd een haven kunt bereiken. De beste oplossing, in elke situatie, is om zo snel mogelijk naar een haven te gaan, zodat je van het water af kunt.

Helaas kan het zijn dat je je ver van een haven bevindt, waardoor je onvoldoende tijd hebt om de haven te bereiken voordat de onweersbui jou bereikt. Is dit het geval? Dan pas je je manier van handelen aan op de boot waar je je op bevindt.

Wat als je je op een open boot bevindt?

Begint het te onweren als je op een open boot zit, zoals op een sloep? Dan is het op de eerste plaats belangrijk om eventuele hengels uit het water te halen. Heeft de boot een zeil? Laat deze dan vallen. Bedenk je dat een open boot op geen enkele manier bescherming kan bieden aan de mensen in de boot. Het is zaak om je zo klein mogelijk te maken. Hurk bijvoorbeeld in de boot. In alle gevallen geldt dat je altijd eerst probeert op tijd naar een haven te komen.

Heb je een boot met een kunststof of houten romp?

Een aardig deel van de boten heeft een romp die gemaakt is van kunststof of hout. Krijg jij op het water te maken met een onweersbui en is de romp van je boot gemaakt van één van deze materialen? Dan kan de romp splijten als de bliksem inslaat. Dit risico wordt nog groter wanneer de boot niet is voorzien van een metalen mast en een geleider van de mast naar het water. Het risico kan aanzienlijk kleiner worden gemaakt door de boot te voorzien van een zogenaamd aardingspakket, waarmee je een geleiding realiseert die zo kort mogelijk is. Dit voorkomt dat de bliksem zelf de kortste weg naar het water zoekt, wat via de romp is.

Wat als je een gesloten boot van metaal hebt?

Dit is de meest veilige situatie wanneer je op het water te maken krijgt met een onweersbui. Wanneer je je op het water bevindt in een boot van metaal, dan profiteer je van een principe dat vergelijkbaar is met de Kooi van Faraday. Dit betekent dat je in de basis relatief goed beschermd bent tegen bliksem. Uiteraard is het wel belangrijk om alles zo veel mogelijk af te sluiten. Denk hierbij onder meer aan ventilatieopeningen, luiken en het dak. Blijf binnen en houdt alles gesloten tot de onweersbui voorbij is.

Storm en wat dan?

Het komt vaker voor dat een onweersbui vergezeld wordt door een flinke storm. Deze kan van het ene op het andere moment op komen zetten, waardoor je niet altijd genoeg tijd hebt om in een haven te komen. Tijdens een storm kan er veel mis gaan. De mast kan overboord gaan, de motor kan kapot gaan en een golf in de boot kan ervoor zorgen dat de boot dieper komt te liggen. Haal alles zo veel mogelijk binnen, schakel de motor uit wanneer dit kan en sluit alle openingen om zo veel mogelijk schade te voorkomen.

Noot van de auteur: dit bericht is met de grootst mogelijk zorg samengesteld. Echter verschilt het advies per (type) boot en weersomstandigheden. De meest veilige plek blijft natuurlijk aan land. Dus houd altijd de weerberichten in de gaten en zoek in geval van onweer bijtijds een veilige haven.

Lees ook eens

Ken de vaarregels

De vaarregels vind je in hoofdstuk 6 van het Binnenvaartpolitiereglement. Varen doe je Samen heeft ze in algemene zin op een rij gezet. De vaarregels en

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.