Onderhoud Dieseltank

Reinig de dieseltank elke paar jaar en voorkom problemen

De dieseltank van je boot vraagt om periodiek onderhoud. In de praktijk zien we dat problemen met de motor vaak gerelateerd zijn aan de staat van de dieseltank. Zo komt het voor dat de motor ineens midden op het water uitvalt, maar er komen ook andere problemen voor. In alle gevallen is het natuurlijk belangrijk om storingen en uitval zo veel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door onder andere regelmatig te zorgen voor een goede reiniging van de dieseltank. Het team van Botenwacht kan dit voor je verzorgen in één dag én op locatie!

Groot onderhoud iedere paar jaar

Een groot deel van de dieseltanks heeft te maken met vervuiling. Het gaat dan om ongeveer 70 procent van alle dieseltanks. Juist daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede reiniging van de dieseltank. Het is het best om eens in de vijf jaar groot onderhoud uit te (laten) voeren. Hiermee kunnen veel problemen op het water worden voorkomen. In het slechtste geval zorgen problemen door een vervuilde dieseltank voor motorschade en dan kunnen de kosten hoog oplopen. Deze kosten liggen veel hoger dan het laten uitvoeren van onderhoud eens in de paar jaar, waardoor het meer dan de moeite waard is. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Probleem met bio toevoeging

Waardoor worden de problemen nu het vaakst veroorzaakt? We zien op de eerste plaats dat verouderde diesel in veel gevallen de oorzaak is. Daarnaast komen problemen door bio toevoeging ook vaak voor. De verplichte biodiesel is aangevuld met plantaardige olie en bevat minder zwavel, waardoor het milieuvriendelijker is. Dit is uiteraard goed, vooral omdat er steeds meer aandacht besteed moet worden aan duurzaamheid. Helaas is het anderzijds zo dat deze diesel gemakkelijker voor problemen zorgt, vooral omdat er meer vocht in de tank aanwezig is.

Vocht in de tank

Biodiesel houdt meer vocht vast dan andere, reguliere dieselproducten. Hierdoor is er meer vocht in de tank aanwezig door het gebruik van biodiesel en dit vocht kan voor problemen zorgen. Voor de dieselbacterie is het namelijk een belangrijke voedingsbode, waardoor er makkelijker en sneller bacteriegroei in de tank ontstaat. De slijmlaag die hierdoor wordt veroorzaakt zorgt voor diverse problemen, waaronder verstopte leidingen, filters en injectoren. Uiteindelijk zorgt dit voor uitval van de motor. Dit voorkom je door eens per 5 jaar te zorgen voor een goede reiniging van de dieseltank.

Hoe weet je of je dieseltank onderhoud nodig heeft?

In de meeste gevallen is eens per paar jaar onderhoud voldoende om problemen te voorkomen, maar het is zeker mogelijk dat je al eerder zaken opmerkt die erop wijzen dat er onderhoud nodig is. Je kunt hierbij denken aan een merkbaar vermogensverlies, troebele diesel, een haperende / stotterende motor, roestvorming en verstopte brandstoffilters. Merk je dit op, of merk je andere zaken die mogelijk kunnen wijzen op een sterke vervuiling van de dieseltank? Zorg dan het liefst zo snel mogelijk voor een onderhoudsbeurt.

Goed onderhoud biedt geen garanties

Ook wanneer je regelmatig zorgt voor goed onderhoud van de dieseltank heb je nooit een garantie dat de motor niet uitvalt. Je kunt altijd te maken krijgen met problemen op het water. Natuurlijk kun je als lid van Botenwacht Nederland rekenen op de juiste hulp en ondersteuning op het water. Ben jij nog geen lid? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, advies of het direct regelen van je lidmaatschap.

Lees ook eens

Vlag etiquette

Vlaggen waren en zijn van grote betekenis voor de scheepvaart. Met vlaggen konden de schepen, voor het radiotijdperk, met elkaar communiceren en bekend maken onder

Lees meer

Onderhoud Dieseltank

Reinig de dieseltank elke paar jaar en voorkom problemen De dieseltank van je boot vraagt om periodiek onderhoud. In de praktijk zien we dat problemen

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.