Varen wordt leuker als je weet wat je doet

Als je het water opgaat met je nieuwe motorboot of zeilboot, zijn er een paar dingen handig om te weten. Want gewoon losgooien en kijken hoe het loopt is niet verstandig. Is het moeilijk om te (leren) varen met een motorboot? Helemaal niet! Maar het is wel slim je goed voor te bereiden of misschien zelfs een paar vaarlessen te nemen. Want varen wordt leuker als je weet wat je doet!

Ken de regels
Als je gaat varen, moet je de verkeersregels, verkeersborden en betonning kennen, ook als je geen vaarbewijs nodig hebt. Vergelijk het maar met fietsen: daar heb je ook geen rijbewijs voor nodig, maar je krijgt wel een bekeuring als je door rood fietst. Bovendien is het veel relaxter varen als je weet wat je kunt verwachten en wat de verkeersborden betekenen. Dat is niet alleen goedkoper (boetes!), maar ook véél comfortabeler. De beste manier om de regels te leren kennen is een cursus Klein Vaarbewijs volgen, of je doet de Introcursus Vaarregels. Dat is een cursus van één avond, waarin de belangrijkste verkeersregels, verkeersborden en veiligheidszaken aan bod komen. Check www.vaarplezier.nl voor alle informatie. Heb je een abonnement van Botenwacht? Dan krijg je korting op de cursussen van Vaarplezier!

Leren varen
Behalve de regels is manoeuvreren met een sloep of motorkruiser natuurlijk ook belangrijk: hoe zorg je dat je veilig aan de steiger kunt afmeren, ook als de wind lastig staat. Dat kun je jezelf aanleren door het regelmatig te oefenen. Je kunt ook vaarles open boten volgen, dan leer je van een bekwame instructeur waar je op moet letten, welke lijnen je gebruikt om de boot vast te maken, hoe je de wielwerking van je schroef kunt gebruiken en welke invloed wind en stroming op je manoeuvreren hebben. Hoe beter je dit kunt, hoe minder schade je aan je boot en je mede-opvaarders krijgt. En dat is best prettig.

Varen doe je Samen / blijf bij grote schepen uit de buurt
Grote schepen zijn er sneller dan je denkt en ze kunnen niet goed uitwijken op het laatste moment. Zorg dus dat je niet in hun vaarwater terechtkomt. Sowieso is het altijd een goed idee om zoveel mogelijk rechts (stuurboordswal) in het vaarwater te varen, dan zit je de anderen het minst in de weg. Ze zijn bovendien voor hun werk op het water, dus is het wel zo aardig om ze niet in de weg te liggen en hun werk te laten uitvoeren, toch? Bewonder ze van een afstandje, want het zijn vaak imposante schepen.

Als je gaat varen is het handig om de site van www.varendoejesamen.nl te checken: daar vind je erg veel informatie over knooppunten, veiligheid en andere nuttige zaken. Zij hebben een handig overzicht gemaakt voor als je voor het eerst het water op gaat.

Pech onderweg
Mocht je ondanks alle goede voorbereidingen toch een keer pech krijgen met je boot, kan je rekenen op Botenwacht Nederland. Botenwacht is de Wegenwacht van het water, 7 dagen per week door heel Nederland. Word vandaag nog lid van Botenwacht, dan ga je onbezorgd het water op. Voor meer informatie ga je naar www.botenwacht.nl

Lees ook eens

Onweer op het water

Onweer en met de boot op water: dit moet je (niet) doen! Verreweg de meeste mensen die een dagje het water op willen controleren eerst

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.