Goed Zeemanschap!

Goed Zeemanschap! Wat is dat eigenlijk?

Iedere booteigenaar moet op de hoogte zijn van ‘Goed zeemanschap’. Het klinkt als een term die is gereserveerd voor doorleefde zeebonken die hun sporen verdiend hebben op de open zee. Maar in werkelijkheid is goed zeemanschap iets wat van elke schipper wordt verwacht, ongeacht ervaring of vaardigheden. Het is een essentiële kwaliteit, doordrenkt met respect voor het water, de boot, de bemanning en andere watersporters.

Maar wat betekent goed zeemanschap precies?

De formele definitie geeft aan dat goed zeemanschap gaat over “een wijze van gezagsvoering op zee of op het water die volgens algemeen gebruik getuigt van ervaring, inzicht en vooruitziendheid in de veilige behandeling van schepen en hun opvarenden”.

Goed zeemanschap gaat uit van correcte naleving van de regels, maar niet van het blind handelen ernaar. Het is anticiperen op situaties voordat ze zich voordoen, en wijsheid om verder te kijken dan de letterlijke interpretatie van regels. Het is een mindset waarbij de veiligheid en het welzijn van iedereen op het water centraal staan. Handel in geval van nood naar eigen inzicht, zelfs als je daarvoor regels overtreedt.

Goed voorbereid op pad

In de praktijk houdt goed zeemanschap in dat je je goed voorbereidt, voordat je de haven verlaat. Je houdt daarbij rekening met het voorspelde weer, de route en de conditie van je boot en bemanning. Het betekent dat je je bewust bent van andere schepen en bereid bent te helpen waar nodig. Als je ziet dat iemand in nood is, bied je een helpende hand. Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt, niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.

Iedere schipper heeft een diep gevoel van kameraadschap dat onderdeel is van goed zeemanschap. Het is een erkenning dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde nautische gemeenschap, gebonden door het water dat we delen. Het is de erkenning dat het water ons verbindt, niet verdeelt.

Een schippers mentaliteit

Goed zeemanschap is dus geen lijst van regels die gevolgd moeten worden. Het is een mentaliteit, een manier van leven en handelen op het water die getuigt van respect, mededogen en begrip voor de complexiteit en schoonheid van het leven op het water.

Bij Botenwacht begrijpen we de essentie van goed zeemanschap en helpen daar waar mogelijk en nodig. Neem vandaag nog die stap, meld je aan bij Botenwacht, en vaar met een rustig gevoel het hele seizoen!

Lees ook eens

Vervangen dieselfilter

Vervangen van het dieselfilter:Handig stappenplan! Als bootbezitter weet je dat het onderhouden van je boot essentieel is voor probleemloze vaartochten. Een van de aandachtspunten is

Lees meer

Onweer op het water

Onweer en met de boot op water: dit moet je (niet) doen! Verreweg de meeste mensen die een dagje het water op willen controleren eerst

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.