5 mooie vaarroutes in Friesland

Lekker een dagje gaan varen in Friesland? Dan zijn er enkele prachtige vaarroutes die je kunt volgen. Friesland is een provincie met veel mooie wateren, waar je de meest indrukwekkende vaartochten kunt maken met diverse soorten boten. Ga je het water op, dan is het uiteraard altijd verstandig om ervoor te zorgen dat de boot volledig in orde is. Check daarnaast ook de weerberichten, zodat je zo veilig mogelijk het water op gaat. Wil jij een mooie vaarroute volgen in Friesland? Dan geven wij je graag 5 leuke ideeën.

1. De Stiekem over het IJsselmeer vaarroute

Het IJsselmeer is prachtig en zeker de moeite van het ontdekken waard. Uiteraard is dit waar je vaarroute Stiekem over het IJsselmeer vindt. Deze route is vooral heel geschikt voor mensen die graag zeilen, maar de vaarroute is ook perfect voor mensen die zeilen graag afwisselen met varen op de motor. De route is ideaal voor zowel de sportieve watersporter als de ontspannen waterrecreant.

2. De Nationaal Park de Alde Feanen vaarroute

Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland is een indrukwekkend stukje natuurrijk schoon. Je kunt dit natuurgebied op meerdere manieren ontdekken, waaronder ook via het water, door de Nationaal Park de Alde Feanen vaarroute te volgen. Het vaargebied bestaat uit brede kanalen, meren en smalle slootjes. De route start in de plaats Sneek, waarna je richting Grou vaart. De route is ideaal voor iedereen die van natuur en dieren houdt. Wil je onderweg even genieten van een hapje en een drankje? Dan is het goed om te weten dat er langs de vaarroute meerdere horecagelegenheden te vinden zijn.

3. De Woudaap vaarroute

De Woudaap vaarroute, beter bekend als de Woudaaproute, is heerlijk voor iedereen die graag langere vaartochten maakt. Wil je op vakantie met de boot in Nederland en zoek je naar een mooie vaarroute in Friesland waar je dagenlang eindeloos van kunt genieten? Dan is de Woudaaproute een uitstekende keuze. Je komt onderweg veel tegen, waardoor je je geen moment hoeft te vervelen. Het mooie van deze vaarroute is ook wel dat deze naar verschillende plaatsen uit te breiden is, waardoor je de route makkelijk op de duur van je vakantie kunt aanpassen.

4. De Turfroute – door meerdere provincies

Ook deze vaarroute begint in Sneek, net als de Nationaal Park de Alde Feanen vaarroute. Vanaf hier vaar je richting Akkrum, waarna je zelf kunt bepalen via welke richting je de tocht voortzet. De Turfroute is een prachtige vaarroute die je kennis laat maken met de mooiste bosrijke gebieden van het oosten van Friesland. Daarnaast ontdek je ook bosrijke omgevingen in Overijssel en Drenthe. Het is zeker de moeite waard om deze vaarroute eens te volgen als je meerdere dagen wilt gaan varen. De grotere hoeveelheid sluizen op de route zorgt ervoor dat de route niet het hele jaar door gevaren kan worden. Het is daarom aan te raden dit vooraf goed te controleren.

5. De Elfsteden vaarroute

Wie aan Friesland denkt, denkt aan de Elfstedentocht. Er is dan ook zeker een mooie Elfsteden vaarroute die je in de provincie kunt volgen. Deze route is vooral voor  motorboten zeer geschikt. Zoals de traditie het voorschrijft start ook deze vaarroute in Sneek, waar de route na het bezoeken van de andere steden ook weer zal eindigen. Neem gerust een weekje de tijd om deze route af te leggen. Uiteraard is de Elfsteden vaarroute gelijk aan de route van de Elfstedentocht.

Pech tijdens je vaarroute in Friesland

Ben je lekker aan het genieten van een mooie vaarroute in Friesland, krijg je ineens te maken met een mankement, een storing of uitval van de motor. Heel vervelend! Gelukkig kun je dan rekenen op de ondersteuning van Botenwacht Nederland. Onze ervaren monteurs zijn tijdens het vaarseizoen 7 dagen per week onderweg om mensen met problemen op het water te helpen en ondersteunen. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies. Natuurlijk kun je ook direct een lidmaatschap bij Botenwacht Nederland afsluiten.

Lees ook eens

Vlag etiquette

Vlaggen waren en zijn van grote betekenis voor de scheepvaart. Met vlaggen konden de schepen, voor het radiotijdperk, met elkaar communiceren en bekend maken onder

Lees meer

Impeller vervangen

Impeller vervangen: zo doe je dat zelf! Bij Botenwacht, dé pechhulpservice voor watersporters in Nederland, streven we ernaar om watersporters te voorzien van de kennis

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.