3 meest voorkomende storingen

Niets is zo vervelend als te maken krijgen met een storing. Het is natuurlijk altijd belangrijk om de boot goed te onderhouden en alle essentiële onderdelen met regelmaat aan een inspectie te (laten) onderwerpen. Toch, ook wanneer je zorgt voor optimaal onderhoud kun je te maken krijgen met een storing op het water. Botenwacht geeft je graag inzicht in de 3 belangrijkste en meest voorkomende storingen bij boten.

1. Verontreinigde filters

Er zijn meerdere soorten filters in een boot aanwezig, van oliefilters tot brandstoffilters. In de basis hebben alle filters natuurlijk dezelfde functie, namelijk het opvangen van kleine vuiltjes. Wanneer de brandstof bijvoorbeeld niet goed gefilterd wordt, dan kan de brandstof verontreiniging bevatten, waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan in de tank of in de motor. In het slechtste geval krijg je hierdoor te maken met motorschade, en dus met een hoge kostenpost. Filters hebben dus een belangrijke functie. Verontreinigde filters doen niet meer optimaal wat zij horen te doen, waardoor zij verschillende storingen kunnen veroorzaken, waaronder uitval van de motor (zie ook https://botenwacht.nl/kennis-informatie/onderhoud-dieseltank/)

2.  Koelwater problemen

Koelwater is natuurlijk heel belangrijk voor de motor van de boot. Een probleem met het koelwater, zoals een tekort aan koelwater, zorgt gemakkelijk voor oververhitting van de motor. De meeste boten zijn voorzien van een alarm en een visuele indicatie voor het aangeven van een probleem met koelwater of oververhitting van de motor. Vaart je langer door, dan ontstaat er in veel gevallen rookontwikkeling en uiteindelijk kan er schade aan de uitlaat of de motor ontstaan. Koelwater problemen kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt, waaronder een versleten impeller. Krijg je te maken met koelwater problemen? Schakel de motor dan direct uit om schade te voorkomen.

3. Elektra problemen

Boten krijgen ook vaker dan gemiddeld te maken met storingen die te maken hebben met de elektra. Je kunt hierbij denken aan een probleem met de accu, maar ook aan een trillende motor, water in het ankerhuis of een doorgebrande printplaat of standenschakelaar. Elektra problemen zijn natuurlijk ook per boot verschillend, omdat niet alle boten voorzien zijn van dezelfde elektra. Moderne boten hebben vaak meer elektra aan boord, waardoor er ook meer problemen kunnen ontstaan. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Wanneer je op het water te maken krijgt met storingen door elektra problemen, schakel dan direct Botenwacht Nederland in.

Een lidmaatschap bij Botenwacht Nederland

Het is nooit prettig om op het water te maken te krijgen met een storing. Het is nog vervelender wanneer je te maken krijgt met uitval of wanneer je door de storing gedwongen wordt de motor uit te schakelen. Bij storingen kun je gelukkig altijd rekenen op de hulp en ondersteuning van de monteurs van Botenwacht Nederland. Kies voor zekerheid door direct een lidmaatschap af te sluiten. Wil je eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees ook eens

Workshop dieselinstructie

Dieselinstructie organiseren? Het vaarseizoen is begonnen, de temperaturen stijgen en dus nodigen de wateren weer uit om lekker te gaan varen. Bij diverse verenigingen en

Lees meer

Onweer op het water

Onweer en met de boot op water: dit moet je (niet) doen! Verreweg de meeste mensen die een dagje het water op willen controleren eerst

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.