Vervangen dieselfilter

Vervangen van het dieselfilter:
Handig stappenplan!

Als bootbezitter weet je dat het onderhouden van je boot essentieel is voor probleemloze vaartochten. Een van de aandachtspunten is het regelmatig controleren van het dieselfilter en, indien nodig, om te vervangen. Graag leggen we in dit artikel uit hoe je dat eenvoudig zelf kan doen.

Het dieselfilter is een cruciaal onderdeel van je motor. Het voorkomt onder andere dat er rommel uit de dieseltank in je motor terecht komt. Zo kan, wanneer je boot gedurende langere tijd stilstaat, in de diesel sludge ontstaan, als gevolg van de groei van bacteriën*. De sludge wordt vervolgens opgezogen en zal het filter verstoppen, wat de toevoer van diesel naar de motor kan verstoren. Het is daarom belangrijk om je dieselfilter regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Zelf vervangen dieselfilter boot

Botenwacht Nederland geeft je een handig stappenplan voor het vervangen van een dieselfilter. Daarnaast kun je, ter ondersteuning, ook onze video over het vervangen van een dieselfilter bekijken. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je hierbij te helpen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Je hebt een nieuw dieselfilter nodig dat specifiek is ontworpen voor jouw type motor. Daarnaast is het handig om een grote tang en een opvangbak voor de diesel te hebben.

Stap 2: Het oude filter verwijderen

Begin met het plaatsen van een opvangbak onder het filter. Dit is om eventueel lekkende diesel op te vangen, waardoor je de werkplek schoon houdt. Gebruik vervolgens de tang om het oude filter los te draaien. Het kan vrij strak zitten, dus wees voorbereid op enige weerstand.

Stap 3: Inspecteer het oude filter

Zodra het oude filter is verwijderd, inspecteer je het om te zien of het vervuild is. Als het filter vol met vuil of bacteriën zit, vervang deze dan direct. Deze inspectie kan je ook helpen om in de toekomst beter te beoordelen wanneer het tijd is om de tank te reinigen. De vervuiling komt immers ergens vandaan.

Stap 4: Installeer het nieuwe filter

Voor je het nieuwe filter installeert, zorg ervoor dat het afdichtringetje op de juiste plaats zit. Smeer de rand van het nieuwe filter lichtjes in met wat diesel, dit zal helpen om het filter in de toekomst gemakkelijker te verwijderen. Draai het filter met de hand vast en geef het een paar goede slagen om te zorgen dat het goed vastzit. Voorkom dat je het filter te strak aandraait met de tang, omdat dit het filter kan beschadigen.

Stap 5: Ontluchten van de motor

Vergeet niet om na het vervangen of inspecteren van het filter de motor te ontluchten. Nadat je het nieuwe filter hebt geïnstalleerd, start je de motor om te controleren op lekkages.

Krijg je onverhoopt te maken met problemen op het water of lukt het vervangen van het dieselfilter niet? Dan staat Botenwacht Nederland voor je klaar. Sluit direct een lidmaatschap af wanneer je deze nog niet hebt. Wil je eerst meer informatie of advies over ons of het lidmaatschap? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren je graag verder.

Tip: laat iedere 3-4 jaar de dieseltank van je boot volledig reinigen. Motorstoring nummer 1 is nog steeds de verstopte dieselfilter als gevolg van bacteriegroei in de tank. Wij kunnen dit voor je doen! Meer informatie en het opvragen van een offerte kan via https://botenwacht.nl/dieseltank-reinigen/

Lees ook eens

Workshop dieselinstructie

Dieselinstructie organiseren? Het vaarseizoen is begonnen, de temperaturen stijgen en dus nodigen de wateren weer uit om lekker te gaan varen. Bij diverse verenigingen en

Lees meer

Onweer op het water

Onweer en met de boot op water: dit moet je (niet) doen! Verreweg de meeste mensen die een dagje het water op willen controleren eerst

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.