CHECKLIST
De temperatuur stijgt, het voorjaar is begonnen en dus start het vaarseizoen weer! Dat betekent dat het nu een mooi moment is om de boot klaar te maken. In verreweg de meeste gevallen geldt dat de boot een tijdje stil heeft gelegen. Dit kan betekenen dat bepaalde onderdelen eerst moeten worden gereinigd of, in geval van schade, moeten worden vervangen. Je wilt niet tijdens je eerste vaartocht met pech te maken krijgen.
Wij geven je graag een handige checklist om je boot klaar te maken voor het vaarseizoen. Als je deze acht punten hebt nagelopen, dan kun je met een gerust gevoel te water!
1. Kapot gevroren onderdelen vervangen
Zelfs als het niet extreem gevroren heeft kan het wel zo zijn dat bepaalde onderdelen van je boot kapot zijn gevroren. Het is daarom altijd aan te raden om alle onderdelen even goed te bekijken en te checken. Is de romp nog op orde? Zijn alle ramen heel? Kom je beschadigingen tegen? Vervang deze onderdelen dan altijd voordat je voor het eerst weer het water op gaat.
2. Controleer alle aanwezige veiligheidsmiddelen
Wanneer er op het water iets gebeurt, wat je natuurlijk nooit hoopt, dan is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op de veiligheidsmiddelen die je aan boord hebt. Check de brandblusser en kijk of de lichtkogels of fakkels nog bruikbaar zijn. Deze zijn altijd van een houdbaarheidsdatum voorzien. Is deze verlopen? Vervang ze dan. Controleer ook of je reddingsvesten nog in orde zijn en op de goede plek liggen. Vervang, indien nodig, de EHBO-box aan boord. Wellicht zijn sommige middeltjes over de houdbaarheidsdatum.
3. De motor nalopen
De filters en motor van je boot horen goed in orde te zijn en schoon. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je motor altijd blijft draaien. Toch, wanneer de boot een tijdje niet actief is geweest, dan kan het zijn dat bepaalde filters voor de eerste vaartocht moeten worden gereinigd of vervangen. Loop dus alle filters goed na. We zien vaak dat booteigenaren ze vergeten en later in het vaarseizoen problemen ervaren. Afhankelijk van de soort boot raden we je aan om de volgende punten na te lopen:
- Accu’s controleren
- Alarm testen
- Dieselfilter erneuern
- Kraftstoffvorlauf und -rücklauf prüfen
- Sichtprüfung außerhalb des Motors
- Motor auf Lecks prüfen
- Keilriemen ggf. einschließlich Spannung prüfen
- Dieseltank controleren op bacteriën en slugde
- Indien mogelijk water in de dieseltank aftappen
- Wierpot reinigen
- Kühlwassersystem auf Lecks prüfen
- Kühlmittelpumpe prüfen und Laufrad ersetzen
- Ölfilter ersetzen
- Schmieröl wechseln
- Getriebeölstand prüfen und ggf. nachfüllen
- Thermostatventil und Gehäuse prüfen
Wil je graag dat je boot goed onderhouden wordt? Wij kunnen dit voor je verzorgen. Kijk op onze speciale bootonderhoud pagina voor meer informatie.
4. Check de elektriciteit- en gasaansluitingen
Als de elektriciteit het doet, dan betekent dit niet per definitie dat alles in orde is. Ditzelfde geldt voor het gas. Wanneer er iets mis is, zoals een lekje in de gasslang (door bijvoorbeeld uitdroging) of een beschadiging in een elektriciteitskabel, dan kan dit op het water ineens tot een levensbedreigende situatie zorgen. Controleer de elektriciteit- en gasaansluitingen goed. Loop de hele installatie na en kijk ook goed naar stekkers. Roest is aanleiding om te vervangen. De gasslangen moeten elke twee tot drie jaar vervangen worden, ook als deze nog van goede kwaliteit lijkt te zijn. Controleer ook alle koppelingen en de hoofdkraan.
5. Laat de motor even draaien
Er kan iets mis zijn met de motor zonder dat je dit direct in de gaten hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je kort na het uitvaren ineens met pech te maken krijgt. Laat bij de eerste keer de motor even goed draaien. Kijk en luister goed. Hoor je onregelmatigheden of vreemde geluiden die je niet eerder hebt gehoord? Laat de motor dan eerst checken voor je het water op gaat. Goed motoronderhoud is onmisbaar voor een veilige vaart.
6. Controleer de anodes
In de waterstroom is elektrische lading aanwezig en deze elektrische lading kan zorgen voor galvanische corrosie. Dit leidt tot het wegslijten van metalen bootdelen. De anodes op de boot voorkomen dat dit gebeurt, doordat zij van de minst edele metalen zijn gemaakt en de elektrische lading van de waterstroom opvangen. Zij kunnen vrij snel slijten, waardoor het goed is om ze te controleren en, indien nodig, te vervangen.
7. Loop de olie goed na
Is de olie nog van goede kwaliteit? Is er voldoende olie aanwezig? Je boot kan niet zonder goede olie, dus dit is zeker ook een aandachtspunt tijdens het klaar maken van je boot voor het vaarseizoen. Controleer alles goed en stel, indien nodig, bij. Het kan in bepaalde gevallen aan te raden zijn om de olie helemaal te (laten) vervangen.
8. Aangroei op de schroefas verwijderen
Je krijgt vrij gemakkelijk te maken met aangroei op de schroefas. Het is goed om dit te verwijderen voor je weer het water op gaat. In de meeste gevallen is het voldoende om even goed te schuren en, indien nodig, te schilderen. Controleer de kwaliteit van de schroefas meteen. Zit er niet te veel speling op? Je kunt direct de uitneembare sensoren checken als je boot op het land staat.
Je bent nu klaar voor een goede en veilige vaart!
Wat als je toch pech krijgt op het water?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je toch met pech te maken krijgt. Je kunt dan rekenen op de hulp en ondersteuning van Botenwacht Nederland, de Wegenwacht van het water. Sluit voordelig een lidmaatschap af en kies voor zekerheid. Dit kan gemakkelijk online!