Impeller vervangen

Impeller vervangen: zo doe je dat zelf!

Bij Botenwacht, dé pechhulpservice voor watersporters in Nederland, streven we ernaar om watersporters te voorzien van de kennis die nodig is om hun boot in topconditie te houden. In dit artikel leggen we de focus op een cruciaal, maar toch vaak vergeten onderdeel van uw motor: de impeller. Het correct functioneren van de impeller is van groot belang voor het behoud van de motor door een goede koeling. Tijdig vervangen kan je op de lange termijn aanzienlijke reparatiekosten besparen.

In deze video legt Twan uit waarom de impeller belangrijk is en hoe je deze (zelf) kunt vervangen.

Wat is een impeller precies?

Een impeller is een klein onderdeel dat eruitziet als een waterwieltje. Het is essentieel voor de koeling van uw motor. De impeller pompt koelwater van buitenaf door het filter en de motor heen, voordat het weer naar buiten wordt gepompt. Als gevolg van gebruik kan de impeller afslijten, afbreken of verhard raken, waardoor het minder of niet meer functioneert. Dit kan leiden tot ernstige oververhittingsproblemen met de motor, met alle gevolgen van dien.

Het vervangen van de impeller

Het vervangen van de impeller begint met het verwijderen van de kap van de impellerpomp. Met een tang of waterpomptang trek je de impeller uit de behuizing en controleer je deze. Het is raadzaam om de impeller jaarlijks bij het onderhoud te vervangen.

Ontbreken er stukjes van de impeller? Die zouden zich kunnen ophopen in het koelsysteem en een koelprobleem veroorzaken. In dat geval is het raadzaam om een monteur van Botenwacht Nederland te bellen om het koelsysteem na te laten kijken. De stukjes moeten in dat geval nog ergens in het koelsysteem aanwezig zijn.

Het plaatsen van de nieuwe impeller is vrij eenvoudig: draai de impeller tot het asje vastzit en duw het dan verder erin. Zet het afdekplaatje terug en zorg ervoor dat alles stevig vastzit.

Controle van de impeller

De beste manier om te controleren of het vervangen van de impeller is gelukt, is door de motor te starten en kijken of er water wordt aangezogen. Dit kan je doen door naar de wierpot te kijken, of door eenvoudigweg bij de uitlaat te staan. Als er water uit de uitlaat stroomt, dan weet je dat de impeller zijn werk doet.

Reserve impeller aan boord

Na het vervangen van de impeller, is het een goed idee om altijd een reserve impeller aan boord te hebben, voor het geval deze weer of onverwacht moet worden vervangen.

We hopen dat deze eenvoudige handleiding nuttig is geweest. Mocht het vervangen niet lukken of als er een moment komt dat je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om ons te bellen. Wij zijn hier om te helpen en ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten. Ben je al lid van onze pechhulp op het water? Sluit nu een abonnement af en ga ook onbezorgd het water op.

Blijf op de hoogte van meer nuttige tips en handleidingen voor bootonderhoud door onze blog en social media kanalen regelmatig te bezoeken.

Lees ook eens

Impeller vervangen

Impeller vervangen: zo doe je dat zelf! Bij Botenwacht, dé pechhulpservice voor watersporters in Nederland, streven we ernaar om watersporters te voorzien van de kennis

Lees meer

Onderhoud Dieseltank

Reinig de dieseltank elke paar jaar en voorkom problemen De dieseltank van je boot vraagt om periodiek onderhoud. In de praktijk zien we dat problemen

Lees meer

Workshop dieselinstructie

Dieselinstructie organiseren? Het vaarseizoen is begonnen, de temperaturen stijgen en dus nodigen de wateren weer uit om lekker te gaan varen. Bij diverse verenigingen en

Lees meer
Beste gebruiker,

Vul onderstaande gegevens in als u in de toekomst uw factuur digitaal wenst te ontvangen en zo bij te dragen aan een beter milieu.